кадър: БТВСпоред нея 2 млн. българи вече са се срещали с

...
кадър: БТВСпоред нея 2 млн. българи вече са се срещали с
Коментари Харесай

Доц. Велизарова: Дори при частично разхлабване на мерките, случаите на COVID-19 ще се увеличат

кадър: БТВ

Според нея 2 млн. българи към този момент са се срещали с инфекцията.

Тя добави, че новия щам е видян у нас още през юни месец. 

Децата се заразяват от възрастните и доста по-малко децата заразяват възрастните. Възрастните носят доста по-голям вирусен товар и заразяват повече. Това разгласи в ефира на бТВ доцент Светлана Велизарова, началник на Детската клиника в Белодробната болница „ Света София “. 

Тя бе безапелационна, че втората доза се пази за всеки имунизиран. Това не е обнадеждаващо, тъй като няма да посрещнем есенно-зимния сезон с необходимния брой имунизирани. По думите ѝ имунизацията на АстраЗеника е като противогрипните. " РНК имунизациите са новаторски и съм сигурна, че основателите им ще получат Нобелова премия за тях. Аз бих избрала такава ваксина ", безапелационна е тя.

" Дори при отчасти разхлабване на ограниченията, случаите на COVID-19 ще се усилят, тъй като болестта се популяризира по въздушно-капков път ", съобщи тя.

По думите ѝ това не значи удължение на „ локдауна “. Специалистът добави, че съгласно нея има скрита заболеваемост, която не се регистрира от формалната статистика. 

„ Мисля, че към 2 млн. българи към този момент са се срещали с инфекцията. Това значи, че всяка последваща вълна ще бъде по-слаба. Ние не можем да бъдем затворени вечно “, сподели още тя. 

Доц. Велизарова изясни, че няма данни по-заразната разновидност на вируса, която циркулира най-вече във Англия, да предизвиква по-тежки признаци. Тя добави, че този вариант е видян у нас още през юни месец. 

" Въпрос на генетична разположеност на обещано население е по-високата или по-ниската схватливост на даден вариант. Трябва да отворим отчасти от края на януари, учениците би трябвало да се върнат в клас – не може повече. Ще изгубят цялостна година ", добави тя.

Според пулмолога всички инфекциозни заболявания при избран % от пациентите предизвикват миокардит, без значение от възрастта, а COVID-19 не прави изключение.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР